Kennel van de Enkstaete 
 

Over ons

Mijn naam is Sandra de Vries-Sikma. Geboren in het Westerkwartier in de provincie Groningen. GGZ verpleegkundige en sinds 1998 getrouwd met Pieter de Vries. Pieter is werkzaam als bouwkundig expert. Samen hebben we 2 kinderen, Tessa en Dennis. Beide zijn erg begaan met de honden en gaan zo veel mogelijk mee naar evenementen.

Al vanaf 1995 zijn we in het rijke bezit van 1 of meerdere Drentsche Patrijshonden. De voorliefde voor dit ras is ontstaan door een oom, hij fokte met Flatcoated Retrevers en verzorgde jachttraining in de buurt van Drachten. In die periode ging ik wekelijks met hem mee en kon bekijken welk type hond mijn voorkeur had, want dat het een jachthond zou worden was wel duidelijk.

Echter de honden die daar les namen vond ik te “clean”. Te perfect luisterend naar de baas, ik miste humor en eigenzinnigheid. Ook het exterieur vond ik te rank of te bombastisch. Tijdens het kijken naar de regionale omroep kwam er een documentaire voorbij over een fokker van Drentsche Patrijshonden in Friesland. Hij liep op een zandvlakte met wel 15 honden, BAMM in een slag verliefd. Daarna verdiepen in het ras qua karaktereigenschappen en natuurlijk alle voor en nadelen op een rij zetten en bespreken met de naasten. En zo is de voorliefde voor de Drent bij ons ontstaan.

In 1995 is via een advertentie in het regionale weekblad onze eerste echte Drent in ons leven gekomen. Cytah, bij een gezin thuis gefokt zonder stamboom. Super hond, erg groot qua bouw maar echt een vriendin die voor je door het vuur gaat. In 2005 hebben we afscheid van haar moeten nemen vanwege een tumor in het hoofd. In 2002 is Frida in ons gezin gekomen, Frida was onze eerste hond met officiële stamboom in het N.H.S.B. Vader was Floris fan de Lauwers-poel en Moeder was Siesa. Frida kwam in ons gezin precies tussen de geboortes van onze kinderen (2001 en 2003). Samen met 2 Drenten in huis was dit een hectische periode, maar zo gezellig.

In 2016 hebben we afscheid van haar moeten nemen. En toen was het stil in huis, geen Drent die je altijd begroet alsof je een week weg bent geweest, geen gezelschap tijdens het koken en het werken in de tuin. Geen poot op je als je niet fit bent en geen lange wandelingen meer met je maatje. Unaniem waren we het eens; er moest weer een Drent komen. Na 2 pups in het verleden stond onze deur ook open voor een jonge herplaatser hadden we besloten. En zo moest het zijn, karma, via de website van kennel fan ’t Suydevelt werd een meisje van 5 maanden aangeboden, Mia. Vader is Bomi Quilou van de Smalle EE en moeder is Us Mevrouw fan ’t Suydevelt. Mia is gekomen en wordt onze stamhoudster van onze kennelnaam.

Daarna is er via kennel fan ’t Suydevelt nog een jonge herplaatser gekomen, Nova. Vader is Bomi Quilou van de Smalle EE en moeder is Kirsi fan ’t Suydevelt. 

Ook Dup is als herplaatser op een leeftijd van 2 jaar bij ons gekomen. Hij is super lief en steady tussen alle teefjes.

Uit het eerste nest van Mia x Rebel heeft onze dochter, Tessa, Mabel Mia aangehouden. Inmiddels heeft ze al meerder shows met een Uitmuntend afgesloten en zal ze hopelijk onze kennelnaam verder door gaan geven.

Als laatste is Frida Nyva gebleven uit de combinatie Nyva x Sven (Puk). Deze dame heeft in zeer korte tijd alle benodigde punten behaald voor het Nederlands jeugdkampioenschap. We laten haar nu lekker volwassen worden en hopen op goede gezondheidsresulaten.